2009. június 29., hétfő

Megérkeztek a Hoppediz hordozókendők!

Megérkeztek a Hoppediz szőtt hordozókendők és karikás kendők a Greenbaby boltba. A Hoppediz kendők kiváló minőségű, német gyártmányú, keresztsávoly szövéssel készült kendők. Kiválóan alkalmasak mind újszülöttek, mind pedig nagyobb gyerekek hordozására. A kendők vidám, élénk színekben kaphatók.

Íme egy kis betekintés a kínálatba:

2009. június 28., vasárnap

Wonderoos zsebes pelenkák


Most már a Greenbaby boltban is kaphatók az angliai Hip Hip Baby! által gyártott Wonderoos zsebes pelenkák. A zsebes mosható pelenkák használata nagyon egyszerű és kényelmes. A betéteket a zsebbe helyezve, egyben tudjuk feladni a babára, az eldobható pelenkákhoz hasonlóan, tehát nem okoz semmiféle többlet nehézséget. A mosás pedig egyszerű: a betéteket a zsebből eltávolítva, mosógépben moshatjuk mind a külsőt, mind pedig a betéteket. Az all-in-one pelenkákhoz viszonyítva, amelyek esetében a vízzáró külső egybe van varrva a nedvszívó résszel, ezek a pelenkák sokkal jobban tisztíthatóak, és rövidebb idő alatt megszáradnak.
Ágnes lányomat tíz hónapos kora óta pelenkázom mosható pelenkákkal(bárcsak hamarabb elkezdtem volna),többnyire ilyen zsebes típusúakkal, és nagyon meg vagyunk elégedve velük. Mindig van itthon pelenka, nem kell a boltba futkározni beszerezni az újabb és újabb csomagokat. Igaz, hogy az anyagi befektetés kezdetben elég nagy volt, de hosszú távon mindenképpen megéri. Ami a legfontosabb pedig, hogy nyugodtabb vagyok, hogy az általam mosott pelenkákba, és nem különféle vegyszerekkel kezelt papírpelenkákba csomagolom.

2009. június 26., péntek

Gyakori kérdések a mosható pelenkákról

Mivel mostanában többször is találkoztam ugyanazokkal a kérdésekkel a mosható pelenkákkal kapcsolatban, és mivel emlékszem, hogy zöldfülű koromban én is éppen ezekre kerestem a választ, úgy gondoltam írok egy kis összefoglalót minden érdeklődő számára. A zsebes pelenkák használatára külön is kitérek.

1.Hány pelenkára van szükség? Ez attól függ, hogy milyen gyakran szeretnénk mosni. Ahhoz, hogy két-háromnaponta kelljen mosnunk (ami szerintem ideális, mert ennél hosszabb idő alatt már eléggé bebüdösödhetnek a pelusok, ennél gyakrabban, azaz majd mindennap mosni fárasztó), 15-18 pelenkára van szükségünk (zsebes vagy AIO pelenka esetében). Ha nem zsebes vagy AIO pelenkát használunk, akkor 3-4 külső pelenkára, és 15-18 belsőre van szükség méretenként. Ezzel a mennyiséggel kényelmesen lehet boldogulni.

2. Mit kezdünk a piszkos pelussal? A szennyezett pelenkát szétszedjük (kivesszük a betéteket a zsebből), a kagylónál kiöblítjük, kicsavarjuk, és egy erre a célra fenntartott vödörbe dobjuk.Cseppenthetünk rá pár csepp teafa olajat, aminek enyhe fertőtlenítő hatása van. Mosáskor a vödör tartalmát a mosógépbe ürítjük, és előmosásos programmal kimossuk. Utána kiterítjük. A napon különösen szépre száradnak (a nap kiveszi az apróbb foltokat is).

3. Milyen gyakran cseréljük? A mosható pelenkát is 3 óránként, vagy szükség szerint (nagydolog esetén) cserélni kell, ahogyan az eldobhatót is kellene (csak sokan nem teszik). Nem jó ugyanis, hogy ennyi időnél többet érintkezzen a baba bőre a vizelettel szennyezett pelenkával. Előfordulhat, hogy a pelenka nem bírja ki a 3 órát, amennyiben a baba hirtelen sokat pisil (mondjuk reggel, délelőtt). Ilyenkor gyakrabban kell cserélni.

4. Hány pelenkára van szükség egy napra? Az előző pontból következik, hogy naponta plusz éjszakára körülbelül 6-7 pelenkára van szükség, az első hónapokban több is fogy (8-10).

5. Éjszakára is lehet használni? Természetesen lehet. A zsebes pelusokba éjszakára lehet plusz betétet, vagy akár összehajtogatott tetra pelenkát is tenni a megszokott betéteken kívül, hogy így fokozzuk a pelenka nedvszívását. Éjszakára jó megoldás a nadrágpelenka is, gyapjúkülsővel.

6. A pelenkán kívül mire van még szükség? Szükség van egy tárolóra, ami lehet egy fedeles vödör vagy egy pelenkazsák. Ezen kívül jól jöhet, ha vannak plusz betétjeink, tetrapelenkáink. A WC-be dobható papírbetét is hasznos tartozék. Ez általában 100-as vagy 200-as csomagolásban kapható. A széklettel együtt ki lehet dobni. Ha csak nedves, mosható a pelenkákkal együtt. A papírbetét használata nagyban megkönnyíti a pelenka tisztítását. Akkor is jól jöhet, ha kipirosodik a baba feneke, mert mosható pelenkával nem ajánlott popsikrémet használni (általában nincs is semmi szükség rá). Ezért ha mégis használnunk kell, a krém nem érintkezik a pelenkával, hanem a csak a papírbetéttel.

7. Mekkora befektetést jelent a mosható pelenkázás? Azt hiszem sokakat az ára riaszt el a mosható pelenkázásról. Valóban nagyobb befektetést igényel kezdetben a mosható pelenkázás. De ha hosszú távon gondolkodunk, mindenképpen spórolunk (hogy az egyéb előnyeiről most ne beszéljek), ha az eldobható pelenkázás költségeihez viszonyítjuk. A mosható pelenkázás nagyjából a felébe kerül az eldobható pelenkákra 2 év alatt kiadott összegnek. Ha jófajta pelenkákat veszünk, ezek akár 2 gyereket is kiszolgálnak, és így még nagyobb a megtakarítás.

A mosható pelenkák fajtáiról és a romániai lelőhelyekről egy másik bejegyzést is írtam, ide.

2009. június 25., csütörtök

Beköszöntő

Már régóta készültem indítani egy blogot, amin a román nyelvű blogomhoz hasonlóan, magyarul is kifejthetem gondolataimat, tapasztalataimat a babahordozás, mosható pelenkázás, kötődő nevelés és más engem érdeklő dolgok kapcsán. A készülődésből végül ezidáig semmi sem lett. Az indításhoz most az adta meg az ösztönzést, hogy végre sikerült megnyitni internetes áruházamat, melynek segítségével szeretném megkönnyíteni azok dolgát, akik Romániában minőségi babahordozó eszközöket vagy mosható pelenkákat szeretnének beszerezni.
Miről fog tehát szólni ez a blog: főként a babahordozásról és mosható pelenkázásról. és itt fogom majd bővebben ismertetni a Greenbaby áruházban forgalmazott termékeket is. Kíváncsian várom majd a kedves olvasók véleményét, hozzászólásait is.