2009. augusztus 30., vasárnap

Pár szó a hozzátáplálásról


Amikorra kislányom közeledett a bűvös hat hónapos életkorhoz, már több cikket, könyvet, honlapot böngésztem végig a hozzátáplálás témájában, ugyanis arra készültem, hogy a féléves korig kizárólag anyatejen nevelt lányomat lassan megismertetem a szilárd ételek világával. A sok olvasmányból egy dolog szűrődött le: a hozzátáplálás komoly, már-már félelmetes tudomány, talán a vegytannal és matematikával rokon. Csak úgy röpködtek a különféle hajmeresztő zöldség és gyümölcskombinációk, például sütőtök-krumpli-cékla, spenót-krumpli-sárgarépa, amikről csak így olvasva is el tudtam dönteni, hogy én biztosan nem enném meg. Arról is olvastam, hogy hogyan kell grammonként, kanalanként növelni a mennyiséget, és mikor melyik szoptatást kell kiváltani (már ez a szó is ellenszenves volt valamiért) szilárd táplálékkal. Azon tűnődtem, hogy vajon tényleg erre lenne szüksége az én hat hónapos kisbabámnak, hogy a következő hónapokban fél napokat a konyhában pepecseljek a különböző pépek elkészítésével, melyeket lehet meg sem fog kóstolni. (mert az üveges pépeket eleve kizártam). Szeretek főzni, de ez a nemes feladat valahogy nem lelkesített. A szoptatás is igény szerint zajlott (és így van ez mai napig) nálunk, tehát nem nagyon létezett olyan, hogy az x vagy y órai szoptatás, amit aztán kiválthattam volna a különböző zöldség- vagy gyümölcspépekkel.

Már-már ráadtam volna a fejem a pépekkel való babrálásra, amikor két életmentő cikkre bukkantam. Ezekből a cikkekből az derült ki, hogy nem csak úgy lehet hozzátáplálni, ahogyan azt addig olvastam. Az igény szerinti hozzátáplálás (baby led weaning) szerint ugyanis egyáltalán nincs szükség pépekre, nem kell a babát pontos órarend szerint etetni és szoptatásokat kiváltani. Az igény szerinti hozzátáplálás arról szól, hogy hogyan lehet természetes módon, játszva bevezetni kicsinyünket a szilárd táplálékok világába. Az igény szerinti hozzátáplálás az igény szerinti szoptatás magától értetődő kiegészítője. A módszer lényege: a babát többféle párolt vagy nyers (de puha), korának megfelelő táplálékkal kínáljuk (azaz elé tesszük, nem nyomjuk kanállal a szájába), és rá bízzuk, hogy mit, mennyit eszik, és emellett igény szerint szoptatjuk. Ennek megfelelően, lányomat tovább szoptattam, úgy, ahogy igényelte, és ezen kívül elkezdtem egyébbel is kínálgatni. Eleinte még csak naponta egyszer kínáltam, általában akkor, amikor mi is ebédeltünk. Párolt brokkolival kezdtük, amit rózsáira bontottam, és így jól meg lehetett fogni a „nyelénél” fogva. Kezdetben kevés, később egyre több jutott a gyomrába is. Hétről-hétre egyre ügyesebben fogta meg és majszolta a párolt murokhasábokat, a brokkolit, az őszibarackot, párolt almát, körtét. Ahogy teltek a hetek, bővült a kínálat, a leányzó pedig már ügyesen megtanult ülni a hatalmas tálcával ellátott etetőszékben, és minden alkalommal, amikor mi ettünk, őt is beültettem és megkínáltam különböző neki való ételekkel. A hozzátáplálás kezdetétől vízzel is elkezdtem kínálni, pohárból. Így a hozzátáplálásból egyáltalán nem csináltunk ügyet, hanem csak úgy megtörtént. Ágnes részt vett, és vesz azóta is a családi étkezéseken, és bár eleinte csak kézzel evett, most már ügyesen használja a kanalat és villát is. (amikor nagyon éhes, még mindig kézzel a leggyorsabb).

Ehhez a módszerhez nincs szükség mérlegre, pontos órára, csak egy kis türelemre, egy használható hozzátáplálási táblázatra (az allergiák kialakulásának veszélye miatt fontos betartani a sorrendet), és sok humorérzékre (az önálló evés sok maszatolással jár  ).
Azóta is örülök, hogy rátaláltam erre a módszerre, és kislányom étkeztetése nem vált görcsösen teljesítendő feladattá és nekem sem kellett vegyésszé képeznem magam, viszont van egy örömmel evő lányom.

Az irányzatnak kevés irodalma van magyar nyelven, de akit érdekel, angolul olvashat róla a következő oldalakon:

http://babyledweaning.blogware.com

http://en.wikipedia.org/wiki/Baby-led_weaning

http://www.wholesomebabyfood.com/babyledweaning.htm

http://www.babyledweaning.com/forum

Vagy magyarul beszélgethet igény szerint hozzátápláló anyákkal, itt.

2009. augusztus 28., péntek



Idén szeptember végén ünnepli a világ a babahordozást, a Nemzetközi Babahordozó Hét keretében. Tavaly Budapesten nagy sikerű rendezvényeket szerveztek lelkes anyukák, akik idén ismét komoly programmal készülnek a hét megünneplésére.
Bár csak szerényen, de idén Erdély néhány városa is csatlakozik a rendezvényhez. Nagyváradon és Szatmárnémetiben egy-egy napos programmal ünnepeljük majd a babahordozást szeptember 22-én, illetve 24-én.
Marosvásárhelyen, és Sepsiszentgyörgyön is készül egy-egy megmozdulás.
A körvonalazódó programokat itt a blogon közzé fogom tenni a későbbiekben.
Adjátok tovább a hírt, hogy minél többen halljanak a babahordozásról, és vegyetek részt a programokon!

2009. augusztus 20., csütörtök

Vakáció meglepetéssel

Ezen a héten vakációzunk. A rokonok és barátok meglátogatása mellett azonban egy meglepetés is készül a Greenbaby vásárlói számára. Hosszú vakációs sétáinkon egy babahordozó eszközt tesztelünk, mely a jövő héttől a Greenbaby boltban is kapható lesz. Még nem árulom el, hogy milyen babahordozó eszközről is van szó. Lehet találgatni :)

2009. augusztus 12., szerda

Újdonságok érkeztek!


A vakációs jövés-menés miatt most csak arra futja, hogy a bolt új termékeit ismertető rövid bejegyzést írjak.

A Hoppediz lábszárvédői hat szép, fiús és lányos színben kaphatók a Greenbaby boltban. A lábszárvédők nagyon praktikus és csinos kiegészítők. Megvédik kisbabánk lábát vagy karjait a hidegtől, a naptól, széltől. Használatukkal a pelenkacsere is sokkal könnyebbé válik. Szobatisztaságra szokó kisgyermekünknek is könnyebb dolga van, ha harisnya helyett lábszárvédőt visel. A babahordozáshoz is nagyon hasznos kellék, ugyanis a mindig felcsúszó nadrágszár problémáját is megoldja: rá lehet húzni a lábszárvédőt, és akkor biztosan nem éri a hideg a kikandikáló lábat.
A Hoppediz lábszárvédők összetétele 80 százalék biopamut, 15 százalék poliészter, és 5 százalék elasztán. Újszülött kortól körülbelül négyéves korig használhatók.

Bummis Swimmi mosható úszópelenkák is érkeztek. Három méretben, négy vidám mintával kaphatók. A mosható úszópelenkák kiválóan benntartanak minden szilárd szennyeződést, így nyugodtan vihetjük kisbabánkat strandolni. Kívül pamut borításúak, belül pedig poliészter háló könnyíti meg a pelusok tisztán tartását. Egy ilyen pelenkával az egész szezonra megoldhatjuk az úszópelenka gondját, és ha eldobható úszópelus helyett ezt választjuk, máris tettünk egy keveset környezetünk védelméért.