2010. június 16., szerda

Új Hajtka kollekció!



Új Hajtka kollekció érkezett a Greenbaby boltba! Az öt új modell (egyelőre négy látható a honlapon) kizárólag a Greenbaby számára készül, és ezentúl állandó jelleggel kapható lesz a boltban. A dekoranyagok amerikai tervezők munkái, a pánt erős, és mégis puha, és nem csúszós canvasból készül. A Hajtka mei tai-ban a kisbabákat 3-4 hónapos kortól egészen 2-3 éves korig lehet hordozni. A hordozó személy kényelmét szolgálják a párnázott vállpántok és derék, és, hogy a babának is kényelmes legyen, a baba lábához eső részen is párnázva van a hordozó. A modellek kapucnis (mintás és díszített) vagy kapucni nélküli változatban is kaphatók.
A dekoranyagok vidámak, játékosak.

2010. június 15., kedd

Lorelai természetes szappanok



Megérkeztek a Lorelai természetes szappanok s Greenbaby boltba. A szappanok egy Valcea megyei hölgy műhelyéből kerülnek ki, aki nagy lelkesedéssel és hozzáértéssel készíti azokat. A szappanok csak természetes összetevőket tartalmaznak, és az úgynevezett "hideg" eljárással készülnek, melynek köszönhetően az összetevők, az olíva, kókusz, pálma és szőlőmag olajak megőrzik jótékony tulajdonságaikat. Az olajak mellett különféle illóolajokat, vagy más hozzávalókat, kávét, tejet, mézet, körömvirág vagy kamillaolajat is találunk.
Összetevőiknek köszönhetően a szappanok mind különböző hatást fejtenek ki, van köztük élénkítő, frissítő (Kávé&Fahéj, Kávé és Menta, Noir), nyugtató (Álomfogó), bőrnyugtató, ápoló (Pehely-kisbabák, gyermekek számára is ajánlott!, Tej és Méz, Érzékek) hatású is. Arc és testápolásra egyaránt alkalmasak, tökéletesen helyettesítik a megszokott tusfürdőket, szappanokat, és a kereskedelemben kapható tusfürdőkkel, testápoló szerekkel szemben, mentesek mindenféle káros, vegyi adaléktól. A szappanok 100 gramm súlyúak, és ízléses csomagolásban érkeznek a vásárlókhoz. Ajándéknak is kiválóak.

2010. június 7., hétfő

(Majdnem) mindent a mosható pelenkákról


Az utóbbi időben azt tapasztaltam, hogy azok az anyukák, akik úgy döntenek, hogy kisbabájukat mosható pelenkákkal fogják pelenkázni, nehezen tudnak elindulni, eligazodni a mosható pelenkák világában. Ez nem is csoda, mert most már rengeteg fajta jelent meg a piacon, melyek közül nem könnyű kiválasztani a legmegfelelőbbet. Mindegyik pelenkafajtának vannak előnyei és hátrányai, és jó, ha ismerjük ezeket, mielőtt vásárolnánk.

Nem részletezem, de azért nem szeretném kihagyni e bejegyzésből azt sem, hogy miért is jó mosható pelenkát használni. A teljesség igénye nélkül néhány érvet sorakoztatok fel:
-mert egészségesebb a kisbabának: a mosható pelenkában szellőzik a bőre, míg az eldobhatóban nem; a mosható pelenkában nincsenek különböző vegyi anyagok, mint az eldobhatóban; a mosható pelenkákat használó anyukák gyakrabban teszik tisztába kisbabájukat, ami szintén jó dolog, mert a baba nem ül hosszú órákig szennyezett pelenkában.
-mert nem szennyezi a környezetet: a mosható pelenkák néhány hónap alatt lebomlanak, és egy kisbaba után mintegy 15-25 pelenka marad, amit akár a kistestvér is használhat, mielőtt végképp elhasználódna. Az eldobható pelenkákból ezzel szemben 1 tonna szemét keletkezik, mely több mint 100 év alatt bomlik le. Az eldobható pelenkák előállítása is nagyon sok erőforrást igényel, és szennyezi a környezetet.
-mert pénztárcánkat is kíméli: a beszerzett pelenkamennyiségtől és a kiválasztott pelenkafajtától függ a megtakarítás mértéke, de ez akár az eldobható pelenkákra költött összeg fele is lehet. Kb. tíz hónapi eldobható pelenka árából szerezhetjük be a teljes pelenkás időszakra szükséges készletet. Ezen kívül a mosható pelenkát használó anyukák általában eldobható popsitörlőre sem költenek (mert tudják, hogy azok sem túl egészségesek a babapopsinak, és inkább vízzel, szappannak tisztítják a kisbabát, amikor szükséges).
-és mert a babapopsit szép, színes és puha mosható pelenkákba csomagolni öröm :)

Miután meggyőződtünk arról, hogy tényleg érdemes mosható pelenkát használni, lássuk, hogy miből választhatunk.


A mosható pelenkák fajtái:


Prefold (előre hajtogatott pelenka) – a hagyományos tetrapelenkához hasonló, de többrétegű pelenka, ami sokkal több nedvességet felszív mint a hagyományos tetra, hajtogatni kell. A prefold téglalap alakú, és hosszában három részre van osztva, a széleken általában kevesebb, középen több réteg anyag van (pl. 4-8-4) A prefoldhoz nedvességzáró pelenkakülsőt kell használni, ami PUL-ból (laminált poliuretán), polárból (éjszakára nagyon jó), vagy gyapjúból (házilag is meg lehet varrni vagy kötni) készülhet. Ez a legolcsóbb megoldás. Méretenként 12 prefolddal és 3-4 külsővel boldogulni lehet, bár az újszülötteket gyakrabban kell tisztába tenni, ezért az első hónapokban talán könnyebben boldogulnánk 18 prefolddal.


Nadrágpelenka (fitted/shaped diapers) – szabása hasonló az eldobható pelenkához, csak textilből készül. Anyaga lehet pamut, bambusz, mikroszálas, kender, frottír stb. Nadrágpelenkából létezik egyméretes, ami újszülött kortól szobatisztaságig használható és patentokkal több méretre állítható, de legtöbb márka többméretes, azaz ahogy a baba nő, méretet kell váltani. A nadrágpelenkák derékban tépőzárral vagy patenttel záródnak. Ehhez is szükséges vízzáró pelenkakülső. Ebből is minimum 12-re van szükség, 3-4 külsővel (1 használatban, 1 mosásban, 1 bevetésre készen, 1 tartalék).




AIO- All in One- pelenka
– a nedvszívó és vízzáró réteg egybe van varrva. Ebből 18-24 darabra van szükség. Előnye, hogy gyorsan feladható, egyszerűen kezelhető. Hátránya hogy nehezebben szárad, drágább.
Egy patentolható AIO pelenka, ami most már Romániában is kapható a Pop-in (ez szétszedhető, könnyen szárad, akárcsak az alább ismertetett zsebes pelenkák).

Zsebes pelenka (pocket diaper/nappy) – ez egy olyan pelenka, melynek külső rétege nedvességzáról, belső rétege általában polár, a nedvszívó betéteket pedig a két réteg közé, az úgynevezett zsebbe tehetjük. Előnye: az AIO-hoz hasonlóan ezt is könnyű, egyszerű feladni, az AIO-val szemben ez gyorsabban szárad, mert szét lehet szedni. A pelenkák általában betéttel együtt kaphatók, de gyakorlatilag bármilyen nedvszívó anyagot használhatunk betétként, így a zsebbe tehetünk összehajtogatott tetrapelenkát, vagy akár használaton kívüli kis frottírtörülközőt is. Ha csak zsebes pelenkát használunk, érdemes legalább 15-18 darabot beszereznünk, ha nem akarunk túl gyakran mosni.

A gyakorlott mosható pelenkát használó anyukák általában kombinálják az egyes pelenkatípusokat: otthonra, nappal a prefoldot vagy tetrapelenkát részesítik előnyben nedvességzáró külsővel, éjszakára sokan nadrágpelenkát használnak gyapjúkülsővel (kiváló nedvességzáró és jól szellőzik), sétákhoz, az apukának vagy bébiszitternek zsebes vagy AIO pelenkákat készítenek elő.

Tartozékok

Plusz betétek a nedvszívás fokozására, pl. éjszakára, hosszabb sétához

Snappy- a hagyományos tetrapelenkák vagy prefold rögzítéséhez (nem nélkülözhetetlen, de hasznos)


Papírbetét- lebomló anyagból készül, WC-be dobható, és használata jelentősen megkönnyíti a pelenka tisztítását.

Vödör vagy tárolózsák- a pelenkák tárolásához mosásig. A pelenkatároló zsák több méretben kapható, és azért praktikus, mert utazáskor is könnyen magunkkal vihetjük.

Mosható popsitörlő- egyszer kell megvenni, de házilag is készíthetünk ilyet. Nem kerül különösebb erőfeszítésbe ilyet használni: moshatjuk a pelenkákkal együtt.



A pelenkák tárolása

Itt azt fogom leírni, hogy mit kezdünk a szennyezett pelenkákkal. A tárolásra több módszer is van.

"Száraz" tárolás: a szennyezett pelenkát kiöblítjük, kicsavarjuk, és mosásig bedobjuk a tárolózsákba vagy vödörbe. Cseppenthetünk 1-2 csepp teafaolajat is, mely megelőzi a szagosodást, és fertőtlenítő hatású. A pelenkákat lehet teljesen szárazon, azaz öblítés nélkül is tárolni, úgy, hogy éppen csak a szilárd szennyeződést távolítjuk el, viszont így nagyobb esély van a szagosodásra és arra, hogy a pelenkák foltosak lesznek.

Vizes tárolás: a szennyezett pelenkákat egy vödörbe dobjuk, melyben tíz liter víz és 1 dl ecet van. Mosás előtt a pelenkákat ki kell halászni és kicsavarni. Sok gyártó nem ajánlja ezt a tárolási módszert, mert nem használ a pelenkáknak az ecetes vízben való ázás.


A pelenkák karbantartása-mosása


A pelenkák megfelelő mosása nagyon fontos, azért, hogy elkerüljük a kellemetlen mosószer vagy vizeletlerakódást, és azért, hogy a pelenkák minél tovább tartsanak. Általában a pelenkák mosógépben, 60 fokon moshatók, de mindig nézzük meg a gyártó ajánlását. A pelenkakülsőket érdemes kíméletesebb bánásmódban részesíteni, és csak időnként mosni 60 fokon. A PUL külsőknek legtöbb esetben a kézi öblítés is elég, vagy betehetjük 40 fokra a mi ruháinkkal együtt.
Nagy fejtörést okozhat az is, hogy milyen mosószert használjunk. Gyakorlatilag bármilyen mosószert használhatunk, tehát az eddig megszokott mosószerünket nem feltétlenül kell lecserélnünk. Fontos azonban, hogy a mennyiségre odafigyeljünk: általában a mosószergyártó által ajánlott mennyiség fele, vagy annál is kevesebb is elég. Ha azt szeretnénk, hogy a mosással kevésbé szennyezzük a környezetet, próbáljuk ki a mosódiót (főleg színes ruhákhoz jó, a fehérek idővel megszürkülhetnek tőle), vagy a különböző, most már nálunk is kapható ökomosószereket (sajnos elég drágák).
Nagyon fontos: sose használjunk textilöblítőt, mert árthat a pelenkák nedvességszívó valamint a külsők nedvességzáró képességének. Textilöblítő helyett kiváló az ecet (egy jó löttyintés- kb. fél-egy dl), mely kioldja a ruhákban maradt mosószermaradványokat, és enyhén fertőtlenít is.

A mosószerlerakódás, vizeletlerakódás orvoslásáról itt olvashattok.

Ezek után nem marad más, mint hogy élvezzük a mosható pelenkázás minden pillanatát!