2011. június 27., hétfő

Visszajelzel és nyersz!


Mióta a Greenbaby bolt létezik, mindig érdekelt, hogy mi történik a termékekkel miután tőlünk a vásárlóhoz kerülnek. Érdekelt, hogy mennyire vagytok elégedettek a tőlünk vásárolt pelenkákkal, hordozóeszközökkel és egyebekkel, hogy esetleg milyen problémák merültek fel a termékek használata során. Sok esetben kaptam is visszajelzést e-mailben, de úgy gondolom, a visszajelzéseknek még nagyobb haszna lenne, ha azokat a jövendő vásárlók, ügyfelek is olvashatnák a bolt honlapján.
Ezért kitaláltam egy játékot: megírjátok véleményeteket a tőlünk vásárolt termékekről, és nyerhettek.

Hogyan vehettek részt a játékban:
-megkeresitek a bolt honlapján azt a terméket amiről írni szeretnétek és megírjátok a véleményeteket. Minél több termékről írtok, annál több esélyetek lesz nyerni (maximum 5-ször kerülhet valaki neve a kalapba, de természetesen ötnél több termékről is írhattok, ha kedvetek van). Csak a honlapon regisztrált felhasználók tudnak kommentárt írni az egyes termékekhez.
-írtok nekem egy e-mailt az info@greenbaby.ro címre, amiben felsoroljátok a termékeket amelyekről véleményt írtatok, és írtok egy e-mail címet amin elérhetlek.

Mit nyerhettek: egy 100 RON értékű vásárlási utalványt, amit a Greenbaby boltban használhattok fel.

Július 10-e éjfélig várom kommentárjaitokat, a nyertest július 11-én hirdetem ki.

Megvan a nyertes: a 100 RON értékű vásárlási utalványt Lucilia Vasilescu nyerte. Gratulálok neki. Mindenkinek köszönöm a visszajelzéseket!

2011. június 23., csütörtök

Természetes gondoskodás menstruáció idején



Talán sokan nem is tudják, hogy a megszokott egészségügyi betétek, tamponok helyett ma már más alternatívák is léteznek. De előbb kérdezhetnénk, hogy miért is kellene alternatívák után nézni. Lássuk!

Eldobható menstruációs termékek


A ma használatos egészségügyi betétek az első világháború óta léteznek. Cellulózból és polimer porból készülnek. Ez utóbbit vagy petróleumból, vagy búzából vonják ki, és ez az, ami térfogatának többszörösére nőve szívja fel a nedvességet, miközben zselévé alakul.

Itt egy kisfilm az intimbetétek készítéséről:



Az eldobható intimbetétek és tamponok nem gyakorolnak kedvező hatást az egészségre. Klórral fehérítik őket, és a folyamat alatt keletkező dioxin bizonyítottan rákkeltő vegyület. Az intimbetétek, akárcsak az eldobható pelenkák, nem engedik levegőhöz jutni az intim területeket. A tamponok pedig erősen szárító hatásúak, így kedveznek a gombásodás megjelenésének, használatuk során cellulózszálak válhatnak le, melyek a hüvelyben maradnak. A tamponok használata során fennáll a toxikus sokk szindróma kialakulásának veszélye is. Az intimbetétek illatosításához használt illatanyagok, valamint a műanyag allergiás reakciókat idézhetnek elő.

Környezetre gyakorolt hatásukat tekintve, ugyanaz a helyzet, mint a mosható pelenkák esetében: nem újrahasznosíthatók, a szemétdombra kerülő intimbetétek kb 500 év alatt bomlanak le. A Greenpeace szerint az egészségügyi betétek és tamponok gyártása az egyik legszennyezőbb iparág, ugyanis a betétek és tamponok gyártása sok alapanyagot és sok vizet igényel, és sok kémiai eljárást alkalmaznak. Egy nő több mint 11000 eldobható egészségügyi betétet vagy tampont használ el élete során.

Egészséges és környezetbarát alternatívák:

A mosható intimbetétek biopamutból készülnek, nem fehérítettek, tehát nem tartalmaznak dioxint vagy más káros anyagokat. Használatuk közben a bőr szabadabban lélegezhet, mint a cellulózból készült betétek esetében, így nem áll fenn a gombás fertőzések veszélye. A mosható betéteket nem kell hónapról hónapra újból megvásárolni, elegendő egy készletet beszerezni. Nem szennyezik a környezetet.
A mosható intimbetétek hátránya, hogy mosni kell őket, és valamivel nagyobbak, vastagabbak, mint eldobható társaik, ezért meg kell őket szokni.
Azok számára, akiknek nem szimpatikus a mosható betét, jó alternatíva lehet az eldobható biopamutból készülő betét.



Az intimtölcsér orvosi szilikonból készül, hipoallergén, és semmiféle káros vegyületet nem tartalmaz. A tamponokkal szemben nem szívja magába a nedvességet, hanem csak összegyűjti a folyadékot, így nem borítja fel a PH háztartást, tiszteletben tartja a természetes egyensúlyt. Használatukat sosem hozták összefüggésbe a toxikus sokk szindrómával.
Az intimtölcsér háromszor több folyadékot képes összegyűjteni mint amennyit a legnagyobb nedvszívású tampon felszív, így használata rendkívül kényelmes. Elegendő 4-8 óránként kiüríteni. Az intimtölcsér sportoláshoz, utazáshoz is kényelmes. Az intimtölcsér környezetbarát és gazdaságos megoldás is: egyetlen tölcsért évekig lehet használni. Használata egyszerű, bár egy kis tanulást igényel. Világszerte nagyon sok nő használja megelégedéssel.

Íme egy kis videó a Mooncup használatáról:


A Greenbaby boltban Imse Vimse biopamut intimbetéteket (három méretben- tisztasági, normál és éjszakai), valamint Mooncup intimtölcsért lehet vásárolni.

2011. június 10., péntek

Greenbaby felmérés



Hihetetlen, de igaz. Lassan elrepült 2 év mióta elindult a Greenbaby bolt. Ezért úgy gondoltam, hogy mielőtt ünneplünk, egy kis felmérést készítek arról, hogy az elmúlt két év alatt mennyire sikerült ügyfeleink igényeit kielégíteni, mennyire vagytok elégedettek szolgáltatásainkkal, az általunk forgalmazott termékekkel, vagy éppen melyek azok a területek, ahol fejlődésre lenne szükség. A visszajelzés nagyon egyszerű. Egy rövid kérdőívet kell csupán kitölteni (a kérdőív most már magyar nyelven is olvasható), amit itt érhettek el:

Kérdőív


Köszönöm mindenkinek a visszajelzést!

2011. június 9., csütörtök

Kell-e fejleszteni a kisgyermeket?




Sok mai kisgyermeket és szüleit nézve, el kell könyvelnünk, hogy a mai világra egyre inkább jellemző versenyszellem, teljesítmény orientáltság őket sem kímélte meg. A világ nyomásának engedve, egyre több szülő gondolja úgy, hogy már pici kortól meg kell alapoznia gyermeke jövőjét, ezért az alig pár hónapos, egészséges babát minden rendelkezésére álló eszközzel fejleszteni próbálja, esetleg különböző fejlesztő foglalkozásokra hordja, később pedig feltétlenül elvárja, hogy az óvodában minimum angolul tanuljon, de legalább egy új énekkel és egy új mondókával a tarsolyában menjen haza minden nap.
Felgyorsult a világ, de nem biztos, hogy a kisbabáknak, kisgyermekeknek is a világgal együtt kell gyorsulni. Nekik az a legjobb, ha engedjük őket a saját ütemükben kibontakozni. Minden fejlesztő célzatú foglalkozás nélkül is tudnak fejlődni, sőt, így tudnak fejlődni igazán. Ha rájuk bízzuk, szépen lassan kinyílik előttük a világ. Lássuk csak, hogyan.
Mozgásfejlődés: az évtizedek óta bevett gyakorlat sok helyen még mindig az, hogy a kisbabát a szülők a kiságyban tartják a nap legnagyobb részében, majd pedig elvárják, hogy mielőbb megtanuljon ülni. Ha pedig már betöltötte a hat hónapot és még nem ül, akkor segítenek rajta: párnákkal körberakva, kitámasztva ültetik. A rácsos kiságy azért is jó, mondják, mert a baba a rácsokba kapaszkodva megtanul majd felállni. És ha ez sikerült neki, akkor hosszú hetekig, hónapokig, kézen fogva vezetgetik, hiszen így tanul meg járni. Nos, ezekre mind semmi szükség. Nem kell a babát sem ültetni, sem vezetni, sőt, járókába sem kell tenni (ez kimondottan káros!!) Ha a rácsos kiságy vagy a 2*2 méteres babakarám helyett úgy négy hónapos korában letesszük a földre, akkor miután a kisbaba rájött, hogy hogyan kell átfordulni hátról hasra és vissza, megtanul gurulni, és így fedezi fel a rendelkezésére álló teret. Később pedig megtanulja felemelni a fenekét és mászni kezd, majd ülni is megtanul. A felállást-járást úgy sajátítja el, hogy a bútorokba kapaszkodik, előbb a bútorok mentén próbál haladni, majd azokat elengedve is megtesz egy-két bátortalan lépést, végül pedig önállóan is járni fog. Az a lényeg, hogy a kisbabának mindig nagyobb tér álljon a rendelkezésére, mint amennyit ő be tud mozogni, ne legyen egy szűk térbe bezárva. Lehet, hogy így hat hónapos kor helyett csak nyolc hónapos korában fog ülni, és nem egy évesen, hanem tizennégy hónaposan fog járni, de ez egyáltalán nem baj. Engedjük a maga ütemében fejlődni!
Értelmi fejlődés: akárcsak a mozgásfejlődés, az egészséges kisbabák értelmi fejlődése is végbemegy magától, ha hagyjuk. Mindent megtanulnak a maga idejében. Fölösleges a három hónapos kisbabának fejlesztő célzattal szókártyákat, képeket mutogatni, a 2-3 évest rajzolni, festeni tanítani, vagy a 4-5 évest számolni, olvasni, írni tanítani, vagy netán angol órára járatni. A kisbabánk abból tanul a legtöbbet, ha velünk lehet, részt vehet napi tevékenységeinkben. Nem szükséges minden fejlesztő célzatú játékot megvennünk neki, a fél napot a játszószőnyegen töltenünk vele, hanem inkább vigyük magunkkal és amennyire lehet, végezzük vele együtt hétköznapi feladatainkat. Amikor nagyobb és érdekelni kezdi a rajzolás, festés, engedjük kibontakozni. Ne mutassuk meg neki, hogy hogyan „kell” fát rajzolni, és ne mondjuk azt neki, hogy a fák törzsét barnára „kell” festeni. Miért baj az, ha a fa törzsét lilára festi, a napot pedig rózsaszínre? Ne öljük meg benne a kreativitást a felnőttek által alkotott szabályokkal. Ha kifestős könyvet veszünk is neki, legalább ne olyat vegyünk, amelyikben az egyik oldalon mutatja, hogy milyen színűre kell festeni a képet. Adjunk a kezébe ceruzát, zsírkrétát, vízfestéket, gyurmát, ha érdekli, és engedjük őt, hadd fedezze fel, hogy hogyan kell ezekkel bánni. Mutassunk meg neki dolgokat, de ne tanítsuk.
Az idegen nyelv tanulásának is eljön az ideje, de semmiképpen nem 4-5 éves korban. Ebben az időszakban az anyanyelv tanulása a legfontosabb. Ha már kicsi korban több nyelvet tanul egy gyermek, fennáll a veszélye annak, hogy egyiket sem tanulja meg igazán, szókincse pedig szegényes lesz.
Kell-e tehát fejleszteni a kisgyermeket? Nem szükséges. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem kell vele foglalkozni, el kell őt hanyagolni, hanem csak azt, hogy amikor együtt vagyunk, ne fejleszteni akarjuk, hanem csak játsszunk, és élvezzük egymás társaságát.

A téma iránt érdeklődőknek ajánlom Vekerdy Tamás pszichológus könyveit.

(a cikk a szatmar.ro baba-mama rovata számára íródott)