2010. április 21., szerda

Problémák a mosható pelenkák használata során


A mosható pelenkák használata nem jelent különösebb nehézséget, mégis, felmerülhetnek különféle problémák, melyekre jó tudni a megfelelő megoldást, hogy ne bátortalanodjunk el, és ne menjen el a kedvünk a mosható pelenkázástól.

Talán sok anyuka azzal az elvárással fog neki a mosható pelenkák használatának, hogy, amint az eldobható pelenkák esetében megszokta, ne forduljanak elő balesetek, és minden úgy menjen mint a karikacsapás. Nos, tudomásul kell vennünk, hogy a modern mosható pelenkák esetében gyakoribb lehet az átázás, mint az eldobható pelenkák esetében.
A mosható pelenkák korlátozott mennyiségű nedvességet szívnak magukba, és azt korlátozott ideig tárolják. (hiányoznak belőlük az eldobható pelenkákban levő vegyi anyagok, melyek a vizeletet zselévé alakítják és úgy tárolják, és nem zárnak légmentesen, ami csökkenti nedvességzáró képességüket, viszont a baba bőre hálás érte - valamit valamiért.) Jó esetben tehát, ha 3 óránként (vagy 2-4 óránként, napszaktól, babától függően) tisztába tesszük kisbabánkat, nem kellene átázzon a pelenka. Megtörténhet viszont, hogy a baba pl. délutáni alvás után kienged hirtelen egy nagy mennyiséget, és a pelenka fél óra alatt átázik, vagy hogy valami miatt a megszokottnál többet pisil, és a pelenka nem bírja ki a 2-4 órát. Abba azonban nem kell belenyugodnunk, ha nagyon gyakran történik átázás, ilyen esetekben meg kell keresni az átázás okát, és megszüntetni azt.

Átázhat a pelenka akkor, ha nem megfelelő méretű. Ellenőrizzük, hogy jól illeszkedik-e a baba combjánál és derekánál. Megtörténhet az is, hogy a nedvszívó rész (betét, belső nadrágpelenka) kilóg a külső alól, így könnyen kiszivárog a nedvesség.

Az is lehet, hogy nem használunk elegendő betétet. Ha kisbabánk rendszeresen átázik, és olyankor a betét mindig nagyon nedves, tegyünk plusz betétet a pelenkába. Erre szükség lehet főként a délutáni alvás idejére vagy éjszakára.

Ha a megadott időközönként cseréljük a pelenkát, és a felsorolt okok nem állnak fent, és mégis gyakori az átázás lehet, hogy mosószerlerakódással van dolgunk.
A mosószerlerakódás okai lehetnek:
-túl sok mosószer
-túl kevés víz
-nem megfelelő mosószer használata
-öblítő használata

Mosószerlerakódásra utaló jelek:
-a betét nem túlzottan nedves, és mégis baleset történik
-csúnya pelenkakiütés
-elszíneződött pelenkák (a műszálasok esetében)
-kellemetlen szagú a kimosott pelenka vagy külső

Ebben az esetben az a teendő, hogy a pelenkákat többször kimossuk min. 60 fokon, mosószer nélkül. Fontos, hogy elegendő vízzel mossunk! Egyes modern mosógépek nagyon kevés vízzel mosnak. Ha nem tudjuk szabályozni a víz mennyiségét, dobjunk néhány nedves törülközőt a gépbe a pelenkák közé, így a gép több vizet fog használni. A többszöri öblítés nem segít.

Egy másik probléma a vizelet lerakódás lehet. Erre utaló jelek: pelenkakiütés, ammónia szagú pelenkák (erős ammóniaszag érződik miután a kisbaba a pelenkába pisil). A vizeletlerakódás oka az lehet, ha túl kevés vízzel vagy túl kevés mosószerrel mosunk, ugyanis előfordulhat, hogy a vizelet feloldódik, de nem öblítődik ki eléggé. Ebben az esetben is ugyanaz a teendő, mint mosószerlerakódás esetén: többszöri forróvizes mosás, mosószer nélkül. A vízmennyiség növelése ebben az esetben is nagyon fontos! (ez nem többszöri öblítést jelent).

Innen is inspirálódtam: http://www.bummis.com/ca/en/detergent-residue.php

Nincsenek megjegyzések: