2010. október 27., szerda

Dezodor káros mellékhatások nélkül


Bizonyára sokan tisztában vannak azzal a ténnyel, hogy bár a kereskedelemben kapható 24 és 48 órás dezodorok hosszú órákra megszabadítanak bennünket a kellemetlen szagoktól, ezért cserébe komoly árat fizetünk: az egészségünket kockáztatjuk.

Íme ezt írja Antal Vali a "Tíz legkockázatosabb vegyületcsoport, amit érdemes kitiltanunk fürdőszobánkból" című tanulmányában (letölthető a www.antalvali.com oldalról) a legtöbb dezodorban megtalálható alumíniumszármazékokról és alumínium vegyületekről:

"A legveszélyesebben a dezodorok esetében hat, ugyanis megakadályozza a természetes kiválasztást és méregtelenítést azáltal, hogy blokkolja a verejtékmirigyek működését. Minél "huszunnégyórásabb" egy deo, annál garantáltabb a mérgező hatás. Gyakorlatilag pont a legkényesebb részen - a hónalji és a mellmirigyek közelében - blokkolódnak a természetes méregtelenítő folyamatok, aminek köszönhetően az eltávozni képtelen mérgek a környező mirigyekben rakódnak lenne, amely kiváló
táptalaja lehet bármilyen rákos folyamat kifejlődésének. Érdekes statisztikai adat, hogy az alumíniumos dezodorok elterjedésével egy időben nőtt meg ugrásszerűen az emlőrákosok száma világszerte. Eleinte az emlőrákot a hormonális működések zavarával és a klimaxszal hozták összefüggésbe, és női betegségnek tartották. Ma már sajnos minden negyedik mellrákos beteg férfi, ami cáfolja ezt a tézist. Sajnos amióta a férfiak körében is teret hódított a napi szintű dezodorálás a hatékony marketing jóvoltából - "férfiasan tökéletes", "nem ígéret, bizonyíték", "hódító
érzés" - azóta egyre több az emlődaganatosok száma köztük is. Az előrejelzések szerint pár éven belül a női-férfi mellrákos arány kiegyenlítődik."

A leggyakrabban használt alumínium vegyületek: Aluminium Zirconium Tetrachlorohydrex Gly, Ammonium alum, Aluminium Chlorohydrex Pg, Aluminium Fluoride, Alumina, Aluminium Silicate, Alumínium Zirkónium - Tri-, Tetra-, Penta-, Octachlorohydrate

És most elővehetjük kedvenc 24 vagy 48 órás dezodorunkat, és megnézhetjük az összetevők listáját. Szinte biztos, hogy valamelyik alumínium vegyület rajta lesz.
De akkor mit tehetünk? Dezodor, izzadásgátló nélkül mai illatos, modern világunkban mégsem lehet létezni. Érdemes körülnéznünk, valami más megoldás után.

Léteznek, főként az internetes áruházakban bio dezodorok. Két fajtát is kipróbáltam ezek közül, de sajnos nem voltak elég hatékonyak, főként nyáron nem. Bizonyára alkat kérdése is, hogy kinek melyik válik be, de az tény, hogy a bio dezodorok általában nem annyira erősek mint az alumíniumvegyületekkel készített társaik.

Végül a következő megoldásra leltem: házilag készített természetes dezodor, ami hatékony (nekem nyáron is bevált!) és garantáltan nem károsítja egészségünket. Az eredeti recept egy román nyelvű blogon található, azok kedvéért, akik nem értik a nyelvet, magyarra fordítva is közzéteszem.

Íme a recept:
Hozzávalók:
5 evőkanál sheavaj (lehet vegyíteni kakaóvajjal vagy kókuszolajjal is- én 3 ek sheavajat és 2 ek kakaóvajat használtam)
3 evőkanál szódabikarbóna
2 evőkanál étkezési keményítő
10 csepp E vitamin (ezt kihagytam mert nem volt)
10 csepp illóolaj (borsmentaolajat használtam, de lehet sokfélével- pl. teafaolaj- nem túl jó az illata, de jó baktériumölő)

Elkészítése:
Az illóolajok kivételével gőzfürdő felett összekavarjuk a hozzávalókat. Mindez néhány percet vesz igénybe. A keveréket levesszük a tűzről, és mielőtt kihűlne, az illóolajokat is hozzátesszük. Az így kapott krémet üres dezodoros stick-be (abban az esetben ha kakaóvajat is használtunk, mert így lesz elég kemény a kihűlt dezodor), vagy üres tégelybe öntjük (ha csak sheavajat teszünk bele, a végtermék krémes állagú lesz, a tégelyből ujjunkra kenve tudjuk felvinni). A fenti mennyiségeket használva 100 gr dezodort nyerünk. Kis mennyiséget kell felvinni a bőrre, 1-2 percig masszírozva.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sok-sok ilyet még! :) Egy kérdés: a textúrája milyen lett? Sima? Vagy szemcsés egy kicsit?

réka írta...

Köszi :)
A textúrája egy nagyon kicsit szemcsés, de nem zavaró.