2009. július 15., szerda

Babahordozás Mei Tai-ban


Lévén, hogy 19 hónapos leányomnak pár hónapja nincs türelme kivárni, hogy hőn szeretett hordozókendőim valamelyikével felkötözzem a hátamra, és a babakocsizás továbbra sem alternatíva (mert én nem szeretek kocsikázni), közlekedni viszont kell, a mostanában legtöbbet használt babahordozónk egy Mei Tai hordozó.

Azok kedvéért, akik nem tudják, hogy mi is az a Mei Tai: egy ázsiai eredetű babahordozó eszköz, mely egy body-ból, valamint két derék és két vállpántból áll. A pántok segítségével kell magunkra kötözni a hordozót, benne a gyerekkel :)
A Mei Tai típusú hordozó használata nagyjából 4-6 hónapos kortól ajánlott. Azért nem újszülött kortól, mert nem öleli olyan jól körül a pici baba testét, mint a hordozókendő, és a Mei Tai body része általában túl nagy is az újszülötteknek (bizonyos márkákból bébi méretű is készül, azok nem). Nagyon jók az állítható szélességű bodyval ellátott mei tai hordozók, melyek minden életkorban kiválóan alkalmazkodnak a baba testi adottságaihoz- nem terpesztik túl a lábait, megfelelően alátámasztják.

A Mei Tai főként háti hordozásra van kitalálva, de kiválóan lehet hordozni benne a gyereket elől is (úgy 6-8 kilóig, utána túl nagy megterhelés a hordozó személynek, és a baba sem lát ki jól). Csípőn is lehet benne hordozni, de ezt kissé nehézkesebb megvalósítani Mei Tai-al mint mondjuk hordozókendővel, babaerszénnyel vagy karikás kendővel.
A modern Mei Tai hordozók többféle kivitelben készülnek. A vállpánt legtöbb fajta esetében párnázott, a derékpánt viszont csak egyes fajtáknál. Van olyan Mei Tai is, melynek a body-ja is párnázva van a baba lábához eső részen. A derék párnázása különösen előnyös nagyobb súlyú babák hordozásánál, a panel párnázása pedig még kényelmesebbé teszi a hordozót a baba számára.

A Mei Tai előnye a kendővel szemben, hogy miután felkötöttem a derékpántot, a leányzót pedig a hátamra dobtam, egy mozdulattal fel tudom hajtani a bodyt, még mielőtt Ágnes letornázná magát a hátamról (mint a kendő esetében), majd rögzíthetem a vállpántot is.

A Mei Tai kimondottan apa-barát hordozó is, ugyanis használatát még a türelmetlen férfiak is könnyen elsajátíthatják, cserébe pedig ők is részesülhetnek a hordozás örömeiben.

Sok remek Mei Tai-t készítenek külföldön hosszú évek óta és most már egyre többet Magyarországon is. Ágnes lányommal egy Hajtka Mei Tai-t nyüvünk immár több mint egy hónapja, és nagyon elégedettek vagyunk vele.
Miért szeretem a Hajtkát:
- igényesen, szépen van megvarrva
- jó minőségű anyagokból készül
- széles, párnázott vállpántjai, párnázott derékrésze miatt nagyon kényelmes
- a baba lábánál is párnázott a body, így a babának is kényelmes
- az alvócsuklyája nagyon hasznos ha a baba elalszik a hordozóban- és ez gyakran megtörténik
-szép
-az ára is megfelelő

E fenti okok miatt döntöttem úgy, hogy a boltban is szeretnék Hajtkákat árulni, hogy ezáltal minél több család örömét lelhesse benne.

Update: Most már a Hoppediz Hop-tye elnevezésű mei tai-át is forgalmazni kezdtem. A Hop-tye body részének alsó fele 20-40 cm között állítható, ezért nagyon jól illeszkedik a kisbabához minden életkorban, és ha a szövött hordozókendőtől idegenkedünk, jó alternatíva lehet már újszülött kortól!

1 megjegyzés:

Ildiko írta...

Egy hete hordom Hajtka mei-tai-ban 4 honapos Idamat es nagyon meg vagyok elegedve e hordozasi modszerrel. Mindket kezem szabad: voltam mar a postan es 2 csomagot hoztam haza, konnyu a bevasarlas a piacon es meg sutemenyt is ettem igy setalas kozben. A minosege nagyon jo, es nem utolso sorban szep. Alig varom, hogy hetvegen dombtetore masszunk ily modon Ida babaval.