2011. április 2., szombat

Babaélet cumi nélkül

Az alábbi cikket a szatmar.ro baba-mama rovatának írtam, gondoltam itt is közzéteszem. :)

Nagyon sokak számára elképzelhetetlen az, hogy egy kisbabának ne legyen cumija. A kórházból hazatérve, sok újdonsült szülő ad cumit a kisgyerek szájába, amikor úgy látja, hogy az nyugtalan, sírós, és nem tudja könnyen megnyugtatni. Pedig a cumi nem létszükséglet a kisbaba számára, többet árthatunk vele, mint amennyit használunk.

Miért nem ajánlatos a cumi használata?


- A cumival nem oldjuk meg a kisbaba problémáját, csak látszólag. Míg a kisbaba megnyugszik a cumi szopogatásától, ugyanis így kielégíti szopási szükségletét, lehet, hogy közben továbbra is kielégítetlen marad az az igénye, ami miatt sírt: továbbra is fázik, éhes, szomjas, álmos vagy egyszerűen csak ölbe vágyik.

- Ezen túl a cuminak (akárcsak a cumisüveg és a bimbóvédő használatának) más negatív hatása is van az anyatejjel táplált kisbabákra. A kisbabák az első hónapokban sajátítják el a mellen való szopást, és amikor cumit adunk nekik, összezavarhatjuk őket, ugyanis a cumit (cumisüveget, bimbóvédőt) más technikával kell szopni mint az anyamellet. Ha létrejön a cumi-mellbimbó zavar, nagyon nehéz a kisbabát ismét megtanítani helyesen szopni az anyamellet.

- Az a kisbaba, aki szopási szükségletét a cumi, cumisüveg segítségével elégíti ki, kevesebbet fog szopni, és ez a tejtermelés rovására is mehet.

Hogyan nyugtassuk meg a síró kisbabát cumi nélkül?

Úgy, hogy próbáljuk meg kideríteni a nyugtalanság okát. A síró újszülöttet tegyük mellre, akkor is, ha csak 1-1,5 óra telt el a legutóbbi szoptatás óta. Tegyük tisztába. Ha tiszta a pelenka, tele a pocak, és továbbra is sír, akkor vegyük ölbe.

A sokat síró, hasfájós kisbabákat is meg lehet nyugtatni cumi nélkül: tegyük hordozókendőbe (feltétlenül magunk felé fordítva!), úgy sétálgassunk velük. A hordozókendőben való mozgás masszírozza, melegíti a kisbaba pocakját, segíthet a gázok eltávozásában is. Ha hordozókendőt, vagy más hordozóeszközt használunk, a kisbabánk is nyugodt lesz, mi pedig el tudjuk látni teendőinket a háztartásban. Ne féljünk attól, hogy elkényeztetjük (fel- és elkapatjuk) a babát, ha sokat van ölben vagy hordozókendőben. Az első hónapokban a babának éppen a mi közelségünkre van a legnagyobb szüksége ahhoz, hogy kiegyensúlyozott legyen, később pedig magabiztos felnőtt váljon belőle. Ne adjunk neki gondoskodás helyett pótszereket!

2 megjegyzés:

kisboszi írta...

Udvarhelyen a szülészeten egy fiatal csecsemősnővér ajánlotta, hogy hozassak be a fiam számára cumit, mert "erős a szopóreflexe", és utána szinte minden alkalommal, mikor ügyeletes volt megkérdezte, "még nem hozatott cumit?". Én makacs voltam, inkább cicin lógott a pici folyamatosan.
Aztán itthon kaptunk cumit anyósomtól, a gyerek pár alkalmi próbálkozásra el is fogadta, de utána úgy rágta a kisebesebett mellbimbómat, mintha cumi lenne. Akkor határozottan megmondtam mindenkinek a családból, hogy cumi nem lesz! Tüneti kezelés nem megoldás.
Azóta se cumizik a fiam. Volt egy rövid ujjszopási periódus, de azt is elhagyta.

réka írta...

Igen, azt én is láttam, hogy sokszor már a szülészeten benyomják a cumit a kisbabák szájába (van amikor akkora a cumi, hogy a baba fél arcát eltakarja:)). Elég szomorú, hogy ezt teszik, ahelyett, hogy inkább a gyakori mellre helyezést javasolnák. Még jó, hogy legalább nem minden baba fogadja el.