2009. június 26., péntek

Gyakori kérdések a mosható pelenkákról

Mivel mostanában többször is találkoztam ugyanazokkal a kérdésekkel a mosható pelenkákkal kapcsolatban, és mivel emlékszem, hogy zöldfülű koromban én is éppen ezekre kerestem a választ, úgy gondoltam írok egy kis összefoglalót minden érdeklődő számára. A zsebes pelenkák használatára külön is kitérek.

1.Hány pelenkára van szükség? Ez attól függ, hogy milyen gyakran szeretnénk mosni. Ahhoz, hogy két-háromnaponta kelljen mosnunk (ami szerintem ideális, mert ennél hosszabb idő alatt már eléggé bebüdösödhetnek a pelusok, ennél gyakrabban, azaz majd mindennap mosni fárasztó), 15-18 pelenkára van szükségünk (zsebes vagy AIO pelenka esetében). Ha nem zsebes vagy AIO pelenkát használunk, akkor 3-4 külső pelenkára, és 15-18 belsőre van szükség méretenként. Ezzel a mennyiséggel kényelmesen lehet boldogulni.

2. Mit kezdünk a piszkos pelussal? A szennyezett pelenkát szétszedjük (kivesszük a betéteket a zsebből), a kagylónál kiöblítjük, kicsavarjuk, és egy erre a célra fenntartott vödörbe dobjuk.Cseppenthetünk rá pár csepp teafa olajat, aminek enyhe fertőtlenítő hatása van. Mosáskor a vödör tartalmát a mosógépbe ürítjük, és előmosásos programmal kimossuk. Utána kiterítjük. A napon különösen szépre száradnak (a nap kiveszi az apróbb foltokat is).

3. Milyen gyakran cseréljük? A mosható pelenkát is 3 óránként, vagy szükség szerint (nagydolog esetén) cserélni kell, ahogyan az eldobhatót is kellene (csak sokan nem teszik). Nem jó ugyanis, hogy ennyi időnél többet érintkezzen a baba bőre a vizelettel szennyezett pelenkával. Előfordulhat, hogy a pelenka nem bírja ki a 3 órát, amennyiben a baba hirtelen sokat pisil (mondjuk reggel, délelőtt). Ilyenkor gyakrabban kell cserélni.

4. Hány pelenkára van szükség egy napra? Az előző pontból következik, hogy naponta plusz éjszakára körülbelül 6-7 pelenkára van szükség, az első hónapokban több is fogy (8-10).

5. Éjszakára is lehet használni? Természetesen lehet. A zsebes pelusokba éjszakára lehet plusz betétet, vagy akár összehajtogatott tetra pelenkát is tenni a megszokott betéteken kívül, hogy így fokozzuk a pelenka nedvszívását. Éjszakára jó megoldás a nadrágpelenka is, gyapjúkülsővel.

6. A pelenkán kívül mire van még szükség? Szükség van egy tárolóra, ami lehet egy fedeles vödör vagy egy pelenkazsák. Ezen kívül jól jöhet, ha vannak plusz betétjeink, tetrapelenkáink. A WC-be dobható papírbetét is hasznos tartozék. Ez általában 100-as vagy 200-as csomagolásban kapható. A széklettel együtt ki lehet dobni. Ha csak nedves, mosható a pelenkákkal együtt. A papírbetét használata nagyban megkönnyíti a pelenka tisztítását. Akkor is jól jöhet, ha kipirosodik a baba feneke, mert mosható pelenkával nem ajánlott popsikrémet használni (általában nincs is semmi szükség rá). Ezért ha mégis használnunk kell, a krém nem érintkezik a pelenkával, hanem a csak a papírbetéttel.

7. Mekkora befektetést jelent a mosható pelenkázás? Azt hiszem sokakat az ára riaszt el a mosható pelenkázásról. Valóban nagyobb befektetést igényel kezdetben a mosható pelenkázás. De ha hosszú távon gondolkodunk, mindenképpen spórolunk (hogy az egyéb előnyeiről most ne beszéljek), ha az eldobható pelenkázás költségeihez viszonyítjuk. A mosható pelenkázás nagyjából a felébe kerül az eldobható pelenkákra 2 év alatt kiadott összegnek. Ha jófajta pelenkákat veszünk, ezek akár 2 gyereket is kiszolgálnak, és így még nagyobb a megtakarítás.

A mosható pelenkák fajtáiról és a romániai lelőhelyekről egy másik bejegyzést is írtam, ide.

Nincsenek megjegyzések: