2010. február 23., kedd

Biztonságos babahordozás


A babahordozásnak számos előnye van mind a hordozó személy, mind pedig a hordozott kisbaba számára, azonban azért, hogy ezt az élményt semmi se rontsa el, érdemes odafigyelnünk néhány biztonsági szabályra. Az alábbi cikk az amerikai The Babywearer fórumról származik. Bízom benne, hogy a kezdő babahordozó szülők hasznosnak találják majd.

Alapelv: a baba biztonsága mindenkor a mi felelősségünk. Minden, a babahordozással kapcsolatos döntésünk (a hordozóeszköz kiválasztása, a baba elhelyezése a hordozóeszközben, vagy a babahordozás közben végzett tevékenységek) kihatással vannak a baba biztonságára. Éppen ezért, elővigyázatosnak kell lennünk, és jó döntéseket kell hoznunk.

1. A babahordozó eszköz kiválasztása. Ha olyan hordozóeszközt használunk, melyen varrások, karikák vagy csatok vannak, fontos meggyőződni arról, hogy az eszköz biztonságosan van elkészítve, és érdemes rendszeresen ellenőrizni a varrásokat, karikákat, csatokat, hogy idejében észrevegyük, ha a hordozóeszköz bármely része megsérül, és így veszélyezteti a kisbaba biztonságát. Jól gondoljuk meg mielőtt használt kendőt veszünk, főként, ha nem tudjuk, hogy ki készítette és milyen karikákat használt. Ha hordozókendőt használunk vagy vásárolunk, előbb győződjünk meg arról, hogy az anyag alkalmas arra, hogy hordozókendőként használjuk (erős és nem csúszós).

2. A baba elhelyezése a hordozóeszközben.
Mindaddig megfelelően tartanunk kell a babát, amíg biztonságosan elhelyeztük a babát a hordozóeszközben. Amikor háton hordozunk, olyan módszerrel tegyük a babát a hátunkra, mely biztonságban tartja őt még akkor is, ha hátrahajol, sokat mozog, vagy nem kapaszkodik. Győződjünk meg arról, hogy biztonságos helyet választottunk a baba hordozóban való elhelyzésére. Ha nem vagyunk elég magabiztosak ahhoz, hogy például egy parkolóban tegyük a babát a hordozóba, várjunk amíg biztonságosabb helyre érünk.
Ha csak úgy tudjuk a hátunkra venni, hogy egy ágyat vagy fotelt veszünk igénybe, ne tegyük a hordozóeszközbe, amikor nincs ágy vagy fotel a közelünkben.
Gyakoroljuk a baba hordozóból való gyors kivételét, hogy amennyiben a babának azonnali segítségre van szüksége, haladéktalanul segíteni tudjunk neki. (pl. ha valami a torkán akad).

3.A baba testhelyzete a hordozóeszközben: a kisbabának arra van szüksége, hogy jól tudjon lélegezni, a feje és nyaka egy vonalban legyen (az újszülöttek és fiatal babák esetében ez különösen igaz), és hogy jó vérkeringésük legyen a végtagokban.

A bölcsőtartás egy vékony kendőben, mely nem akadályozza a baba légzését, nem ugyanolyan biztonságos egy vastag anyagból készült hordozóban. Az általunk használt hordozóeszközök anyagát vigyük az orrunkhoz, és próbáljunk lélegezni rajtuk keresztül, és ellenőrizzük, hogy könnyen tudunk-e így levegőt venni. Ezt az információt vegyük alapul, amikor egy újszülöttet vagy fiatal babát próbálunk jól elhelyezni a hordozóban.
Ellenőrizzük, hogy a baba feje és nyaka egy vonalban van-e és alá van-e jól támasztva. Vigyázzunk arra, hogy a kisbaba álla ne nyomódjon a mellkasba, mert ez megakadályozza a megfelelő légzést. Ellenőrizzük, hogy a hordozóeszköz nem akadályozza-e a baba végtagjainak vérkeringését.
Csökkentett vagy túl nagy izomtónusú, vagy más fejlődési problémával küszködő kisbabk esetén kérjük ki meg a gyermek orvosának vagy terapeutájának véleményét a biztonságos pozíció megtalálásához.


4. A baba hordozása közben végzett tevékenységek. Győződjünk meg arról, hogy a baba hordozása közben végzett tevékenységeink nem hatnak negatívan a baba biztonságára. Legyünk nagyon óvatosak forró folyadékok vagy a tűzhely közelében. Legyünk óvatosak a hidegben is, és győződjünk meg arról hogy a baba nincs fagyásveszélyben. Legyünk nagyon óvatosak a síkos felületeken, lépcsőkön való közlekedéskor. Ne használjuk a babahordozó eszközt biztonsági autóülés helyett!

Forrás: http://www.thebabywearer.com/forum/showthread.php?t=21271&highlight=babywearing+safety

Kiegészítés más cikkekből:

Fontos odafigyelni amikor babahordozóban szoptatjuk kisbabánkat. A nagykeblű anyukák különösen figyeljenek oda, hogy a hordozóban való szopás közben nehogy elzáródjanak a gyermek légútai (sajnos történt olyan eset, hogy megfulladt a hordozóban szoptatott kisbaba).

Ne húzzuk a babahordozó eszközt a gyermek arcába.
Fontos, hogy a kisbaba arca ne nyomódjon a mellkasunkhoz, hanem légútai szabadok legyenek.

Folyt.köv.

Nincsenek megjegyzések: