2011. május 11., szerda

Könyvajánló kismamáknak-1



Márta Guóth-Gumberer-Elizabeth Horman: Szoptatás, Sanoma Budapest 2003

A szoptatás egyszerű és természetes dolog, ugyanakkor mégis nagyon összetett és buktatókkal teli. Éppen ezért olyan könyvet ajánlok minden szoptatásra készülő és szoptató kismamának, melyből a szoptatással kapcsolatos korszerű és hasznos információkhoz juthatnak, és amelyben problémák esetén megoldási javaslatokat is találnak.
„A kisbaba szoptatása értékes ajándék a babának, Önnek és az egész családnak. Szüléssel életet ad gyermekének, szoptatással táplálékot és biztonságot nyújt neki”- áll Márta Guóth-Gumberer és Elizabeth Horman könyve első fejezetének bevezetőjében. A könyv abban segíti a leendő és gyakorló kismamákat, hogy ezzel az értékes ajándékkal élni is tudjanak.
A könyv a szoptatásra való felkészüléssel indul, és végigkíséri a kismamát a szoptatás teljes időszakán, egészen a természetes elválasztásig. A könyv alcíméhez hűen- Tanácsok és gyakorlati segítségnyújtás a szoptatás egész ideje alatt- a szerzők valóban számos gyakorlati tanáccsal látják el az olvasókat. A szerzőpáros mindkét tagja nemzetközi vizsgával rendelkező szoptatási tanácsadó (IBCLC).
A könyv első fejezetéből megtudhatjuk, hogy tulajdonképpen mi is történik szoptatáskor és hogy hogyan tudunk a legjobban felkészülni kisbabánk mellből való táplálására.
A szülés utáni első napok, hetek kritikusak a szoptatás szempontjából, ilyenkor sok kismamának okoz nehézséget a helyes mellre tétel, a szoptatás gyakoriságának, időtartamának meghatározása, a legalkalmasabb szoptatási testhelyzet megtalálása, valamint sok más kérdés is felmerül, melyekre a könyvben választ találhatunk. A könyv harmadik fejezete foglalkozik az édesanyákat különösen érdeklő témákkal is, például azzal hogy hogyan lehet egyszerre anyává válni és nőnek maradni, hogy hogyan fér össze a szoptatás és a szexualitás, valamint hogy hogyan ajánlott táplálkozni a szoptatás ideje alatt.
A szerzők külön fejezetet szentelnek a szoptatási nehézségeknek, ezen belül tárgyalják a sürgető problémákat (mellgyulladás, szopási sztrájk, túl kevés tej stb), a rendkívüli gondoskodást igénylő kisbabákat (allergia szempontjából veszélyeztetett kisbabák, ikrek), valamint a rendkívüli helyzeteket (fogyatékkal született kisbaba vagy fogyatékkal élő anya, a szoptatás újrakezdése, örökbefogadott kisbaba szoptatása stb).
Végül, az utolsó fejezetben arról olvashatunk, hogy hogyan lesz vége a szoptatási időszaknak, és hogy mit tehetünk azért, hogy a melltől való elválás zökkenőmentes legyen.
Márta Guóth-Gumberer-Elizabeth Horman könyve annyira teljes körű és szakszerű tájékoztatást nyújt a szoptatással kapcsolatos kérdésekben, hogy nem hiányozhat a leendő és gyakorló kismamák könyvespolcáról.

ezt a cikket is a szatmar.ro-nak írtam. :)

Nincsenek megjegyzések: