2011. május 26., csütörtök

Óvjuk kisbabánkat a napsugárzástól!


Míg a napfényre mindannyiunknak nagy szüksége van, a nap sugárzásai (UVA és UVB) káros hatással lehetnek bőrünkre, akár bőrrákot is okozhatnak. Ezért nagyon fontos megóvnunk kisgyermekeinket (és magunkat) a sugárzástól.

A félévesnél kisebb (0-6 hónap) babákat ne tegyük ki közvetlenül a napsütésnek. Amikor a szabadba visszük őket, gondoskodjunk arról, hogy bőrüket sűrű szövésű, lenge ruházat fedje, és adjunk rájuk széles karimájú kalapot. Gondoskodjunk az árnyékról is (akár esernyővel is lehet). Inkább kora reggel és késő délután sétáltassuk őket. Legtöbb napvédő krém nem ajánlott félévesnél kisebb babák számára.

A félévesnél idősebb babákat, kisgyermekeket is védenünk kell a napsugárzástól. Ennek a leghatékonyabb módja az ő esetükben is a megfelelő ruházat, kalap, a séta megfelelő időzítése (de. 10 előtt, du 4-5 után), az árnyékos helyek előnyben részesítése. A félévesnél idősebb babák esetében a napvédő krém is nagyon fontos része a napsugárzástól való védelemnek, de érdemes körültekintőnek lennünk a napvédő krém kiválasztásakor.

Milyen napvédőt használjunk?

Ellenőrizzük a napvédő krém hatóanyagát. A kémiai szűrős napvédőkkel szemben részesítsük előnyben az ásványi szűrőseket.

-Kerüljük a következő összetevőket tartalmazó krémeket: oxybenzone, Benzophenone-3, A vitamin (fokozza a napvédő krém rákkeltő hatását). Részesítsük előnyben azokat a krémeket, melyek hatóanyaga a cink oxid vagy titánium dioxid.

-Kerüljük a spray, por formájú napvédőket, valamint az 50+ faktornál magasabbakat. Használjunk vízálló, 30-as faktorú, széles spektrumú krémet mely mind az UVA mind pedig az UVB sugaraktól véd.

Mielőtt nagyobb bőrfelületet bekenünk, teszteljük a kiválasztott krémet előző nap a baba bőrének egy kis felületén (pl. a csukló belső felén), és csak akkor használjuk, ha nem okoz pirosodást, irritációt. A napvédő krémmel naponta többször kenjük be kisgyermekünket (és magunkat is!), főleg ha a gyerek a közben vízben is játszik vagy sokat izzad.
A kisgyerekek szemét napszemüveggel óvhatjuk az UV sugarak káros hatásaitól.


forrás

Nincsenek megjegyzések: