2011. május 7., szombat

Mosható pelenkák- Környezetbarát és egészséges alternatíva az eldobható pelenkák helyett



(Az alább olvasható ismeretterjesztő cikkecske megjelent a szatmar.ro portálon is. )

Első gyerekem tíz hónapos volt, amikor a papírpelenkák használatáról áttértünk a moshatóra. Azóta sem bántam meg, mert tudom, hogy a mosható pelenkák egészségesebbek, környezet- és pénztárca-kímélők (ez utóbbi akkor igaz, ha az embert nem kapja el a hév és nem vásárol össze mindenféle pelenkát).

A mosható pelenkák egészségesebbek, mert nem tartalmaznak zselét (polyakril golyócskák), ami a vizelet hatására kioldódva a baba bőrébe szívódik, és mert többségük természetes anyagból készül. Az eldobható pelenkákban található zselé miatt, az első vizelet után a pelenka légmentesen elzáródik, tehát a kisbaba bőre nem tud szellőzni.

A mosható pelenkák használatával környezetünket is kíméljük. Míg az eldobható pelenkákból 4000-6000 darabra van szükség egy gyermek pelenkázásához, születéstől a szobatisztaságig, mosható pelenkából mindössze 15-20 darabbal is boldogulhatunk. Gondoljuk el, milyen különbséget jelent ez ami a pelenkázás során keletkező hulladékot illeti: 1 tonnányi, 100 év után sem lebomló szemét, szemben a néhány hónap alatt lebomló kis kupaccal.

Az sem mellékes, hogy a mosható pelenkázás során a szennyeződés oda kerül, ahol a helye van: a csatornázási rendszerbe, míg az eldobható pelenkák tartalmukkal együtt kerülnek a szemétdombra, ahol fertőzési forrásokká is válhatnak. Sokan hozzák fel érvként a mosható pelenkák használata ellen a mosás által okozott szennyezést. Nos, ez nem állja meg a helyét. A mosható pelenkát használó szülők többsége környezetkímélő mosószerekkel mossa nem csak a pelenkákat, hanem a család ruháit is, ezáltal is hozzájárulva a környezet tisztán tartásához.

A mosható pelenkák használata gazdaságosabb az eldobható pelenkáknál. Az egész pelenkás időszakra elegendő mosható pelenkát megvásárolhatjuk körülbelül tíz havi eldobható pelenka árából. Ha a mosás árát is beleszámítjuk, még mindig jelentősen olcsóbban jöhetünk ki. A mai mosható pelenkák látványnak sem utolsók: színesek, mintásak, puhák, szépek. Öröm kézbe venni őket.

Ha már eldöntöttük, hogy mosható pelenkát szeretnénk használni, fejtörést okozhat, hogy milyet is válasszunk a piacon kapható rengetegféle közül, ezért röviden ismertetem a mosható pelenkák fajtáit. Amikor mosható pelenkára gondolunk, egy két részből álló rendszerben kell gondolkoznunk: nedvszívó és vízzáró rész. Ez a két rész lehet különálló, ez esetben prefoldról (téglalap alakú többrétegű pelenka pamutból vagy bambuszból) vagy nadrágpelenkáról (az eldobható pelenkákhoz hasonló szabású pelenka, ami pamutból, bambuszból vagy más anyagokból készül, és tépőzárral vagy patenttel illeszthető a kisbabára) és nedvességzáró pelenka külsőről (ez szintén az eldobható pelenkákhoz hasonló szabású, készülhet laminált poliuretánból vagy gyapjúból) van szó.

Ha a nedvszívó és vízzáró rész egyben van, akkor All-in-one (AIO), azaz minden az egyben pelenkáról beszélünk. Az AIO pelenkák hasonlítanak leginkább az eldobható pelenkákra, egy darabban lehet őket a babára adni, a nedvszívó és vízzáró rész egybe van varrva. Ma már olyan AIO pelenkák is vannak, melyeket ugyan egy darabban adhatunk a babára, de mosáshoz szét lehet őket szedni. Ilyenek a zsebes pelenkák (ezek egy két rétegű külsőből állnak, valamint a két réteg által képezett zsebbe helyezhető nedvszívó betétekből) vagy a külsőből és patenttal rögzíthető belsőből álló pelenkák. Mielőtt egy nagyobb szettbe beruháznánk, érdemes többféléből venni egy-egy darabot próbaképpen, és abból venni majd többet, amelyik fajta nekünk a leginkább tetszik.

Nincsenek megjegyzések: