2010. május 25., kedd

Ölelj át!


Végre a kötődő nevelés mellett elkötelezett, a kötődő nevelés iránt érdeklődő, vagy csak egyszerűen utat kereső szülők, babavárók is kézbevehetnek egy olyan kiadványt, amely magyar szerző tollából, egyenesen nekik íródott. A magyarországi Aposztrof kiadó gondozásában jelent meg nemrég Dr. Büki Andrea: Ölelj át! című könyve.
Az igényes kivitelezésű, fotókkal ilusztrált könyv első felében a kötődő nevelés elméleti alapjairól, történetéről olvashatunk. A szerző egy egész fejezetet szentel a kötődés pszchológiai hátterének, a különböző kötődés-mintáknak. Érdekes dolog, hogy a biztonságos kötődés kialakulásában nagy szerepe van a kisbaba és édesanyja közötti testkontaktusnak, különösen az első 6 hónapban.
A kisbaba és szülők közötti biztonságos kötődés kialakítására több eszköz is van, melyek tulajdonképpen mind összefüggnek a közeli testkontaktus biztosításával. Ezek az igény szerinti szoptatás, hordozás, együttalvás. Amint a szerző több ízben is kifejti, ezek gyakorlása korántsem kötelező, és ezek önmagukban nem jelentik a kötődő nevelést, de nagyban elősegíthetik a kötődés kialakulását. A kötődés, a bizalom kialakításában nagyon fontos szerepe van a válaszkész hozzáállásnak is, azaz annak, hogy a kisbaba sírását kommunikációként értelmezzük, és reagáljunk jelzéseire. A könyv második felében a szoptatásról, babahordozásról, együttalvásról, a sírásra való válaszadásról, valamint a babatréningezés szükségtelen voltáról olvashatunk egy-egy fejezetet.
A könyv rendkívül olvasmányos, közvetlen stílusú, és a szerző személyes tapasztalataira, élményeire épül. Ez az első magyar szerző tollából származó magyar nyelvű könyv, mely összefoglalóan ír a kötődő nevelés alapelveiről és eszközeiről. Jó szívvel ajánlom minden leendő és gyakorló szülőnek, akik nem kész receptekre vágynak, hanem szeretnék minél inkább kisbabájukra hangolódva élvezni a gyermeknevelés éveit.

A könyv kapható a Greenbaby boltban, 34 RON áron.

1 megjegyzés:

Ildiko írta...

Hat igen, lett volna nekem ez a konyvem mikor Ida szuletett. ..Na, de most sem keso. 2 napja olvasom es le sem tudom tenni a kezembol, habar ...a haz szalad, s a dolog marad. Szamos kerdesre es fejfajasra ad ...gyors es termeszetes valaszt.